Kensington V

Kensington, London

Download case study

Download your own copy of this case study in PDF format.

Download

About this project

Fully integrated comfort cooling and ventilation to main living areas in this Victorian mansion-block apartment, during a full strip out and refurbishment by a luxury London-based design and build contractor.

  • Client

    Private client

  • Appointed by

    High-end residential design and build contractor

Technology used in this project

Climate Control
Comfort Cooling
Mechanical Ventilation
MVHR System
Decentralised Extract
Ductwork & Accessories
Ductwork
Plenums
Volume Control
Fire Dampers
Access Panels
Diffusers & Grilles
Air Terminals
Joinery Slots
Noise Management
Acoustic Treatment
Duct Attenuation
Controls & Monitors
Control System

Design Brief

Fully integrated comfort cooling and ventilation to main living areas in this Victorian mansion-block apartment, during a full strip out and refurbishment by a luxury London-based design and build contractor.

Solution

This highly bespoke fast-track project required detailed design input from the earliest stages to ensure a sensitive, state-of-the-art climate control system without compromise on either aesthetics and functionality. Liaising with the wider design team and other mechanical and electrical consultants facilitated development of initial concepts into a highly detailed design to align with the overall client intent.

In the reception room, a strategically placed fan coil unit in the wall void between the reception and the master bedroom provides both supply and return air routes through two bespoke cast iron feature grilles, architecturally aligned with the wainscoted wall panelling at high and low level to blend perfectly with the modern heritage aesthetic. A similar solution serves the master bedroom, where equipment in the wall is accessed by a neat hatch concealed by artwork for minimal disruption during future maintenance. A horizontal unit in the joinery bulkhead between the kitchen and the utility room, accessed by a hatch above the doorway, provides supply and return air routes to these spaces through discreet linear slots routed along the length of the cupboards.

Mechanical ventilation to the bathrooms and ensuites takes place through a decentralised extract system with fans positioned in the ceiling voids of the boot room, kitchen, bedrooms and master dressing room, with architectural air terminals for bathroom extract positioned in the ceilings for minimal visual impact in the space.

The system is centrally controlled from a sleek white wall-mounted controller in the utility room. Noise assessments were conducted before locating the condenser on the roof of the building, making it invisible and inaudible from the road and neighbouring properties to exceed local planning requirements.